Workshop

House of Skills

In het kleine theatertje zitten ongeveer 40 mensen op de publieke tribune. Ze kijken uit op een bankje. Daar zitten Annelies Spork (senior adviseur arbeidsmarkt gemeente Amsterdam) en onderzoeker Jos Sanders (TNO). Moderator Menno van der Veen (Tertium) stelt ze aan ons voor. Ze praten met de zaal over het recent opgezette House of Skills.

Flipovers met vragen

Links en rechts van het podium staan twee flipovers. Daarop staan de twee vragen. “Welk probleem moet House of Skills oplossen?” en “wat moet het écht bieden?” Voor we aan die vragen toekomen krijgen we eerst te horen wat het nieuwe initiatief House of Skills precies inhoudt. Daar is een overzichtelijk filmpje over gemaakt, dat vandaag zijn première beleeft.

Lab voor werk van de toekomst

“Het House of Skills is een lab. Een lab om programma’s te ontwikkelen rond een leven lang leren. In het House of Skills leggen we met de kennis van vandaag de basis voor het werk van de toekomst.” En dat is geen overdreven luxe, zo blijkt uit de presentaties en de reacties uit de zaal. De arbeidsmarkt veranderd in hoog tempo. Mensen werken in kortere dienstverbanden en moeten vaker switchen. En de banen van nu, daar zijn veel mensen niet meer voor opgeleid. Dat treft vooral de middelbaar opgeleide beroepsbevolking.

Regionale aanpak

Hoe pakken we dat op een creatieve manier aan? De huidige (landelijke) organisatie van omscholen, bijscholen en ‘opscholen’ voldoet niet meer. Het is tijd voor een innovatieve regionale aanpak: het House of Skills. In dit samenwerkingsverband hebben een aantal grote ‘spelers’ in de metropoolregio Amsterdam elkaar gevonden. Overheden, bedrijfsleven, vakbonden, kennisinstellingen en onderwijsinstellingen. Jos Sanders legt uit: “Het House of Skills moet richting geven, ruimte geven –ook in budget en tijd– en ruggensteun geven.”    

Actief worden

In de workshop krijgen we een aantal filmpjes te zien en een deelnemer aan het House of Skills vertelt over 1 van de pilots. Voor moderator Menno van der Veen is de workshop geslaagd als de aanwezigen geïnformeerd worden, enthousiast worden en actief worden: “Wat gaat u morgen doen?”. De vele reacties uit de zaal zorgen ervoor dat we niet meer toekomen aan de twee vragen op de flipovers, al is dat geen ramp: het hoe-en-waarom van het House of Skills is voldoende duidelijk geworden. Wil u meer weten? Stuur dan een mailtje naar Houseofskills@amsterdam.nl

Richard Derks
Voeg toe aan selectie